Lijepe DOVE

Esselamu alejkum i dobrodošli na moj blog

17.10.2007.

Prije govora (dersa...i sl...) prouciti

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru Svjetova. Njega hvalimo, od Njega pomoc i oprost trazimo. Allahu se utjecemo od zla nas samih i nasih zlih djela. Koga Allah na pravi put uputi - njega niko u zabludu ne moze odvesti, a koga u zabludi ostavi niko mu na pravi put ukazati ne može...neka je salavat na odabranog Poslanika, Njegovu porodicu, ashabe i sve njegove iskrene sljedbenike do Sudnjeg dana. 
 
Svjedocim da nema drugog boga osim Allaha, Koji ortaka nema i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i poslanik.

"O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznoscu i niposto ne umirite osim kao muslimani!"  ( Sura Al Imran, 102 )

"O ljudi, bojte se Gospodara svga, Koji vas je stvorio od jedne osobe, od koje je njen par stvorio, a od njih dvoje mnoge muskarce i zene rasijao! Bojte se Allaha, Cijim imenom jedni druge molite, i cuvajte rodbinske veze! Allah doista nad vama bdije!"  ( Sura En-Nisa, 1 )

"O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo Istinu, On ce vas za vasa dobra djela nagraditi i grijehe vam vase oprostiti... A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao postici ce ono sto bude zelio."  ( Sura El-Ahzab, 70-71 )


A zatim:
Najbolji govor je Allahov govor, a najbolja uputa je Muhammedova, sallallahu 'alejhi we sellem, uputa, neka je na njega i njegovu porodicu selam i salavat. A najgora stvar je inovacija, svaka inovacija je novotarija, svaka novotarija je zabluda a svaka zabluda vodi u Vatru.
11.10.2007.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Hvala Allahu koji nas je izveo iz tmine na svjetlo, koji nam je ukazao pravi put. Hvala Allahu koji nam je omogućio da dočekamo i da ispostimo i ovaj mjesec ramazan, koji nam se smilovao i kojeg molimo naše ibadete da nam ukabuli i u sevap ih upiše. Neka je Allahova milost, mir i spas na najčasnijeg poslanika, Allahova miljenika koji nam je svojim svijetlim primjerom pokazao kako treba da živimo. Molim Allaha da mu podari najljepše mjesto u Džennetu, a i mi da budemo u njegovom društvu na budućem svijetu. Amin.

Molim Allaha da ukabuli naš post, naše namaze, naše učenje Kur‘ana, naš zekjat, naš sadekatul-fitr.

Molim Allaha da popravi naše stanje, da popravi stanje i odnose između nas, da nas učini ustrajnim na putu dobra i da nas nagradi svojom nagradom. Amin.

 

Ozivljavanje bajramskih noci

Mustehab je noc uoci bajrama ozivjeti zikrom, namazom, ucenjem Kur’ana, tekbirom, tesbihom i istigfarom. Ako se ne moze provesti cijela noc u ibadetu Allahu Uzvisenom, onda treba prakticirati jednu trecinu ili bar jedan dio noci. Ebu Derda’ r.a. kaze:“Ko provede noc uoci bajrama u ibadetu Allahu, nece mu umrijeti srce onoga dana kada srca budu umirala!“

 

Dova uoci bajrama se prima

Treba iskoristiti noci uoci bajrama za dove koje se ne odibjaju. U noci uoci bajrama dova se prima kao sto se primaju dove, kao uoci petka itd...

 

Puno uciti tekbire

Mustehab je puno uciti tekbire u noci uoci Bajrama i tako ciniti sve do pocetka ramazanskog bajram-namaza, a za vrijeme Kurban-bajrama tekbire treba uciti sve do ikindije cetvrtog dana Bajrama. To je vadzib za svakog punoljetnog muslimana nakon svih farz namaza.

Tekbiri-tesrik glasi:

Allahu ekber. Allahu ekber. La ilahe illellahu vallahu ekber. Allahu kber ve lillahi-l-hamd.

 

Kako cestitati bajram drugima?

Ashabi su cestitati jedan drugom bajram rijecima:„Tekabbelallahu minna ve minkum! / Allah primio i od vas i od nas!

Kod nas je uobicajeno cestitanje rijecima : Bajram (serif) mubarek olsun, sto u prevodu s turskog jezika znaci: Neka ti je sretan (casni) bajram!  

 

11.10.2007.

Ramazanske dove (XXIX)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامِي فِيهِ بِالشُّكْرِ

وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ‏

 

 

Allahu moj, nagradi danas moj post Tvojim primanjem.

I hvala Allahu Gospodaru svijetova.

10.10.2007.

Ramazanske dove (XXVIII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ غَشِّنِي فِيهِ بِالرَّحْمَةِ وَ ارْزُقْنِي فِيهِ التَّوْفِيقَ وَ الْعِصْمَة َوَ طَهِّرْ قَلْبِي

مِنْ غَيَاهِبِ التُّهَمَةِ يَا رَحِيماً بِعِبَادِهِ الْمُؤْمِنِينَ‏

 

 

Allahu moj, obaspi me ovoga dana milošću, opskrbi me uspjehom i negriješenjem i čistoćom srca od tmina zabluda i klevetanja, o Milostivi za robove Svoje, vjernike.

Amin

09.10.2007.

Prije svake dove ...

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru Svjetova. Njega hvalimo, od Njega pomoc i oprost trazimo. Allahu se utjecemo od zla nas samih i nasih zlih djela. Koga Allah na pravi put uputi - njega niko u zabludu ne moze odvesti, a koga u zabludi ostavi niko mu na pravi put ukazati ne može...neka je salavat na odabranog Poslanika, Njegovu porodicu, ashabe i sve njegove iskrene sljedbenike do Sudnjeg dana. 
 
09.10.2007.

Dove Poslanika s.a.v.s.(IV)

Allahu moj, tražim najbolje što se traži, molim za najbolju dovu, a najbolji uspjeh, za najbolje djelo, za najbolju nagradu, za najbolji život i za najbolju smrt. Učvrsti me i otežaj vagu mojih dobrih djela. Utvrdi moje vjerovanje i podigni moje stepene. Primi moj namaz i oprosti mi moje grijehe. Podari mi najveće deredže u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim te za početna i završna dobra, sveukupno dobro, njegov početak i njegov kraj, njegovu formu i njegovu suštinu, i daj mi najviše stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, podari mi najbolje s čim dolazim, najbolje što radim, najbolje što činim, najbolje što krijem, najbolje što pokazujem i najveće stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim te da mi podigneš ugled, da mi oprostiš teret (grijeha), da popraviš moje stanje, očistiš moje srce, sačuvaš moj spolni organ, osvijetliš moje srce, oprostiš mi moje grijehe i podari mi visoke stepene u Džennetu. Amin!

Allahu moj, molim Te da mi blagosloviš moj sluh, moj vid, moj ruh, moj ahlak (moral), moju porodicu, moj život, moju smrt, moja djela i primi moja dobra djela. Podari mi visoke stepene Dženneta, Amin!

 

 

 Hadis bilježi Hakim od h. UmmSeleme.

 

09.10.2007.

Ramazanske dove (XXVII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ وَفِّرْ حَظِّي فِيهِ مِنَ النَّوَافِلِ وَ أَكْرِمْنِي فِيهِ بِإِحْضَارِ الْمَسَائِلِ ‏وَ قَرِّبْ فِيهِ وَسِيلَتِي إِلَيْكَ مِنْ بَيْنِ الْوَسَائِلِ يَا مَنْ لاَ يَشْغَلُهُ إِلْحَاحُ الْمُلِحِّينَ‏

 

    

 Allahu moj, učini me uspješnim u vršenju dobrovoljnih poslova, i počasti me ispunjenjem mojih traženja, i učini me danas od Tebi bliskih, o Ti kojeg navaljivanje upornih ne čini zaokupljenim.

  Amin

 

08.10.2007.

Ramazanske dove (XXVI)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ سَعْيِي فِيهِ مَشْكُوراً وَ ذَنْبِي فِيهِ مَغْفُوراً وَ عَمَلِي فِيهِ مَقْبُولاً وَ عَيْبِي فِيهِ مَسْتُوراً يَا أَسْمَعَ السَّامِعِينَ‏

اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ فَضْلَ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَ صَيِّرْ أُمُورِي فِيهِ مِنَ الْعُسْرِ إِلَى الْيُسْرِ وَ اقْبَلْ مَعَاذِيرِي وَ حُطَّ عَنِّيَ الذَّنْبَ وَ الْوِزْرَ يَا رَءُوفاً بِعِبَادِهِ الصَّالِحِينَ‏

 

Allahu moj, učini mi ovoga dana trud hvale vrijednim, grijehe oproštenim, djela prihvaćenim, nedostatke pokrivenim, o Ti koji najbolje čuješ od onih koji čuju.

Allahu moj, opskrbi me vrijednošću Noći Kadra, i preobrati moje teškoće u lahkoće, primi moje pokajanje i oprosti mi grijehe, o Milostivi prema robovima dobrim.

 

Amin

08.10.2007.

Ramazanske dove (XXV)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مُحِبّاً لِأَوْلِيَائِكَ وَ مُعَادِياً لِأَعْدَائِكَ مُسْتَنّاً بِسُنَّةِ خَاتَمِ أَنْبِيَائِكَ يَا عَاصِمَ قُلُوبِ النَّبِيِّينَ‏

 

Allahu moj, učini me ovoga dana ljubiteljem prijatelja a dušmaninom neprijatelja Tvojih, i učini me sljedbenikom staze Dočetku poslanika Tvojih, o Čuvaru poslaničkih srca.

 

Amin

06.10.2007.

Ramazanske dove (XIV)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ فِيهِ مَا يُرْضِيكَ وَ أَعُوذُ بِكَ مِمَّا يُؤْذِيكَ ‏وَ أَسْأَلُكَ التَّوْفِيقَ فِيهِ لِأَنْ أُطِيعَكَ وَ لاَ أَعْصِيَكَ يَا جَوَادَ السَّائِلِينَ‏

 

Allahu moj, tražim u ovom danu ono što će Te zadovoljiti, a utječem Ti se od onoga što ću se ogriješiti, i podari mi uspjeh da Ti se pokoravam, i da ne budem jogunast, o Udjelitelju onima koji traže.

 

Amin

06.10.2007.

O jelu, piću i postu (VI)

Kada završi s hranom i pićem, neka kaže: -Hvala Allahu, mnogom hvalom. Apsolutna hvala Allahu koji nas je nahranio, prebivalište nam dao i napojio. Nisam se hrane odrekao niti sam blagodati zanijekao.

 

Elhamdu lillahi hamden kesiren. Rabbena elhamdu lillahillezi kefana ve avana ve ervana gajre mekfijjin ve la mekfur.

 

Hadis bilježe Buhari, Tirmizi i Nesai od h.Ebu Umeme da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., kada bi se podizala sofra, govorio: -Hvala Allahu, mnogom hvalom. Apsolutna hvala Allahu koji nas je nahranio, prebivalište nam dao i napojio. Nisam se hrane odrekao niti sam blagodati zanijekao.

 

Ebu Davud, Nesai, Tirmizi i Ibn Madže bilježe od h. Ebu Seida Hudrija da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., kada bi završio s jelom, učio: Hvala Allahu, Koji nas je nahranio, napojio i učinio muslimanima.

Elhamdu lillahillezi at'amena ve sekana ve dže'alena muslimin.

 

 Za one koji bi ga pozvali na jelo, učio bi dovu: -Allahu moj, blagoslovi ih u onome čime si ih opskrbio, oprosti im i smiluj im se.

Allahumme barik lehum fima rezaktehum, fagfir lehum, verhamhum.

 Hadis bilježi Muslim.

 

Allahu moj, nahrani ko je mene nahranio i napoj ko je mene napojio.

Allahume at'im men at'ameni veski men sekani.

 

Nagradimo onoga ko nas pozove na jelo. Kako i čime da ga nagradimo? Molimo za njega i to mu je nagrada.

 

05.10.2007.

Ramazanske dove (XXIII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اغْسِلْنِي فِيهِ مِنَ الذُّنُوبِ وَ طَهِّرْنِي فِيهِ مِنَ الْعُيُوبِ‏

 وَ امْتَحِنْ قَلْبِي فِيهِ بِتَقْوَى الْقُلُوبِ يَا مُقِيلَ عَثَرَاتِ الْمُذْنِبِينَ‏

 

Allahu moj, očisti me u ovom danu od grijeha i nedostataka, a srce mi oplemeni istinskom Bogobojaznošću, o Ti Koji prelaziš preko propusta griješničkih.

Amin

 

05.10.2007.

Vrijednost salavata na Vjerovjesnika, s.a.v.s.

Što više salavata na mene donosite u petak, jer mi se vaši salavati data izlažu.

Hadis bilježi Ebu Davud i Ibn Hibban, Ahmed, i Hakim.

A hadis u cijelosti glasi:

Poslanik, s.a.v.s., rekao je: -Najvrijedniji vam je dan Džuma (petak); u njemu je stvoren Adem i u njemu usmrćen, tog dana će biti Drugo puhanje u sur (proživljenje) i toga dana će biti Smak, pa što više salavata na mene učite u tom danu, jer se vaši salavati meni izlažu.

Prisutni upitaše: -Allahov Poslaniče, kako ti mogu biti izloženi naši salavati kada ćeš biti prašina?!

-Uzvišeni Allah je zabranio zemlji da jede tijela vjerovjesnika. -odgovori Poslanik, s.a.v.s.

 

Petkom, niko ne donese salavat na mene, a da mi njegov salavat ne bude izložen.

Hadis bilježi Hakim od h.Ebu Derdaa.

 

Poslanik, s.a.v.s., kaže: Ljudi se ne sastanu na sijelu gdje nisu Allaha spomenuli i salavat na Poslanika, s.a.v.s., dinijeli, a da im to sijelo neće biti razlogom žaljenja na Kijametskom danu, makar, za nagradu, makar i u džennet bili uvedeni.

Hadis bilježi Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Hibban od h. Ebu Hurejre.

U ovome hadisu je dokaz da je sijelo u kojem nije spomenut Allah i donesen salavat na Poslanika, s.a.v.s., izvor tuge i kajanja na Kijametskom danu kada bude jasno kolika se nagrada, za ona sijela gdje se Allah spominjao i salavat učio, bude dijelila. Makar ti ljudi koji su to propuštali, svojim djelima budu i u Džennet uvedeni, oni će se kajati i žaliti zbof propuštanja prilike za velikom nagradom.

 

Najpreči, na Kijametskom danu, će mi biti oni koji su navjiše salavata donosili na mene.

Hadis bilježi Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Hibban od h. Ibn Mes'uda.

 

Stvarni škrtac je onaj u čijem se društvu spomenem a on ne donese salavat na mene .

Hadis bilježe Tirmizi i Ibn Hibban.

Škrtica se kaže jer škrtari u onome u čemu nema nikakve štete po njega, a odbija se velika nagrada.

 

Ponižen je onaj kod koga se spomenem a on ne donese salavat na mene.

Hadis bilježe Tirmizi i Ibn Hibban od h.Ebu Hurejre. Tirmizi, za hadis kaže da je hasen garib. Bilježi ga i Hakim i kaže da je vjerodostojan.

 

U čijem se društvu spomenem, neka donese salavat na mene.

Hadis bilježe Nesai i Taberani.

 

Ko na mene donese jedan salavat, Allah na njega donese deset.

Muslim bilježi ovaj hadis od Ebu Hurejre.

 

Došao je melek i rekao mi: -Muhammede, doista te Allah pita: Da li bi bio zadovoljan da na svakog, iz tvog ummeta, ko donese salavat na tebe, Ja donesem deset salavata. I da svakog, iz tvog ummeta, koji te poselamim, Ja poselamim deset puta?

Hadis bilježi Nesai i Ibn Hibban od Ebu Talhe Ensarija. Bilježi ga i Ahmed s dodatkom: ...pa je Poslanik, s.a.v.s., odgovorio: -Svakako!

U hadisu se ograničilo na sleam, ali se odnosi i na salavat.

Taberani bilježi od Enesa hadis, sa dobrim lancem prenosilaca, u kojem stoji da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ko na mene donese salavat, to mi se prenese i ja na njega donesem i još mu se, za to, upiše deset dobrih djela.

 

Ko na mene učini jedan salavat Allah na njega donese deset i oprosti mu deset pogreški i podigne ga za deset stepeni i upiše mu deset dobrih djela.

Hadis bilježi Nesai, Ibn Hibban i Taberani od h.Enesa. Bilježi ga još i Ahmed, Buhari i Hakim koji kaže da je vjerodostojan. Ibn Hibban ga ocjenjuje kao sahih.

 

Svaka dova je zapriječena sve dok se ne donese salavat na Muhammeda i njegovu porodicu.

Hadis bilježi Taberani.

(ps: a o salavatima na Vjerovjesnika, s.a.v.s., inšaAllah pisaću u nekom drugom postu, tema inšaAllah tešehhud. A i u puno tekstova je napomenut način upućivanja dove i preduslovi, od kojih je zahvala Allahu i salavat na Poslanika, s.a.v.s.)

Tirmizi od Ebu Kurrta Esedija bilježi, a on od Seid b. Musejjeba a on od h. Omera b.Hattaba, kao mevkuf, da je rekao: Svaka dova je zaustavljena izmedju nebesa i zemlje i ne uzdiže se ništa od nje sve dok ne doneseš salavat na tvog Vjerovjesnika, s.a.v.s.

Sljedeći hadis bilježe Ebu Davud, Ahmed, Nesai i Tirmizi a on glasi:

 Dok je Poslanik, s.a.v.s., sjedio u džamiji, došao je neki čovjek i počeo klanjati, a nakon namaza učiti dovu: -Allahu moj, oprosti mi i smiluj mi se!

Poslanik, s.a.v.s., mu reče: -Požurio si, čovječe.Kada klanjaš i sjedneš, zahvali Allahu onako kako je On toga dostojan, donesi salavat na mene, a onda Ga zamoli.

Potom je došao neki drugi čovjek, klanjao, sjeo, zahvalio Allahu i donio salavat na Poslanika, s.a.v.s., pa mu je Poslanik, s.a.v.s., rekao: -Moli Allaha, biće ti uslišana dova.

 

 lijepedove.blogger.ba/arhiva/2007/03/09/769548

 

05.10.2007.

O jelu, piću i postu (V)

Ako neko zaboravi spomenuti Allahovo ime, neka kaže: -Sa Allahovim imenom na početku, sredini i kraju. (jela)

 

Bismillahi evvelehu ve evsetahu ve ahireh.

 

Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Hibban od Aiše da je rekla: Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: 'Kada neko od vas jede, neko spomene Allahovo ime, a ako zaboravi spomenuti na početku, neka kaže: -Sa Allahovim imenom na početku, sredini i kraju.'

U hadisu vidimo da onaj koji spomene Allaha u sredini jela kaže: -Sa Allahovim imenom na početku, sredini i kraju. - to mu je naknada za zaboravljeno spominjanje Allaha na početku.

 

Ebu Davud, Nesai i Hakim bilježe od h. Umejjeta, da je neki čovjek jeo, a Poslanik, s.a.v.s., ga je gledao. Čovjek nije bio spomenuo Allaha, pa kada je bio pred kraj s jelom, rekao je:  -Sa Allahovim imenom na početku, sredini i kraju. -Tada je Vjerovjesnik,s.a.v.s., rekao: -Šejtan je snjim jeo sve dok ovaj nije spomenuo Allaha, pa kada ga je spomenuo, sve je povratio. Hakim kaže da je hadis vjerodostojnog lanca prenosilaca.

 

04.10.2007.

Ramazanske dove (XXII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ افْتَحْ لِي فِيهِ أَبْوَابَ فَضْلِكَ وَ أَنْزِلْ عَلَيَّ فِيهِ بَرَكَاتِكَ وَ وَفِّقْنِي فِيهِ لِمُوجِبَاتِ مَرْضَاتِكَ ‏وَ أَسْكِنِّي فِيهِ بُحْبُوحَاتِ جَنَّاتِكَ يَا مُجِيبَ دَعْوَةِ الْمُضْطَرِّينَ‏

 

Allahu moj, otvori mi u ovom danu vrata Tvoga izobilja, i spusti na mene Tvoje blagodati, i pomozi me u stizanju do Tvojeg zadovoljstva, i naseli me usred Dženneta, o Odazivatelju na poziv uznemirenih.

Amin

 

04.10.2007.

Ramazanske dove (XXI)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِي فِيهِ إِلَى مَرْضَاتِكَ دَلِيلاً  وَ لاَ تَجْعَلْ لِلشَّيْطَانِ فِيهِ عَلَيَّ سَبِيلا ًوَ اجْعَلِ الْجَنَّةَ

لِي مَنْزِلاً وَ مَقِيلاً يَا قَاضِيَ حَوَائِجِ الطَّالِبِينَ 

Allahu moj, uputi me u ovom danu ka zadovoljstvu Svojem, ne daj šejtanu puta ka meni, a učini Džennet stjecištem mojim, o Namiritelju potreba onih koji traže.

 

Amin

03.10.2007.

Pokazatelj Allahove ljubavi

Jedan od pokazatelja Njegove ljubavi prema nama jeste i to što On od nas traži i podstiče nas da Mu što više činimo dove za sve ono što nam treba:

Gospodar vaš je rekao: "Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!" (El-Gafir, 60)

A Poslanik, s.a.v.s., kaže:

Onaj ko ne moli Allaha, Allah je na njega srdit. (bilježi Tirmizi, Ibn Madže, prenosi Ebu Hurejre, r.a.)

On, Uzvišeni, želi i od tebe traži da ga moliš. Kada za nešto moliš ljude, oni te izbjegavaju i od tebe bježe. A kada god moliš Allaha, On te sve više voli!

Poslanik, s.a.v.s., takodjer, kaže:
Allah voli one koji puno dovu čine! (bilježi Ukajli, Tirmizi)

Tavus, jedan od velikana iz generacije tabiina je puno molio Allaha, pa je rekao:

"Ne navaljujem u dovi zbog svoje potrebe, već insistiram u dovi iz razloga što Allah voli one koji uporno mole u dovi..."

Uzvišeni kaže:

Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva! (En-Neml, 62)

Ko se, osim Uzvišenog, može nevoljniku u nevolji odazvati?!

Zaista je Uzvišeni Allah stidljiv i plemenit; i On se stidi čovjeka koji podigne svoje ruke prema Njemu da mu ih vrati prazne! (bilježi EbuDavud, Et-Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed, prenosi Selman, r.a.)

 

03.10.2007.

Ramazanske dove (XX)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ افْتَحْ لِي فِيهِ أَبْوَابَ الْجِنَانِ وَ أَغْلِقْ عَنِّي فِيهِ أَبْوَابَ النِّيرَانِ ‏وَ وَفِّقْنِي فِيهِ لِتِلاَوَةِ الْقُرْآنِ يَا مُنْزِلَ السَّكِينَةِ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ‏

 

Allahu moj, otvori mi u ovome danu Džennetska vrata, a zaključaj u njemu vrata Džehennema, i pomozi me u njemu u učenju Kur'ana, o Ti Koji spustaš spokoj na srca vjernika.

 

 Amin

 

02.10.2007.

Ramazanske dove (XIX)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ وَفِّرْ فِيهِ حَظِّي مِنْ بَرَكَاتِهِ وَ سَهِّلْ سَبِيلِي إِلَى خَيْرَاتِهِ ‏وَ لاَ تَحْرِمْنِي قَبُولَ حَسَنَاتِهِ يَا هَادِياً إِلَى الْحَقِّ الْمُبِينِ‏

  

Allahu moj, udjeli mi ovoga dana puno njegovih blagodati, i olakšaj mi put sticanja dobara, i ne liši me u njemu primanja njegovih dobara, o upućivaču prema istini jasnoj.

 

02.10.2007.

Ramazanske dove (XVIII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ نَبِّهْنِي فِيهِ لِبَرَكَاتِ أَسْحَارِه ِ ‏وَ نَوِّرْ فِيهِ قَلْبِي بِضِيَاءِ أَنْوَارِهِ وَ خُذْ بِكُلِّ أَعْضَائِي إِلَى اتِّبَاعِ آثَارِهِ بِنُورِكَ يَا مُنَوِّرَ قُلُوبِ الْعَارِفِين 

 

Allahu moj, učini me svjesnim blagodati prilikom zore, i osvjetli srce moje svjetlošću mjeseca Ramazana, o Osvjetlitelju srca onih koji su Te spoznali.

Amin

 

01.10.2007.

Ramazanske dove (XVII)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيهِ لِصَالِحِ الْأَعْمَالِ وَ اقْضِ لِي فِيهِ الْحَوَائِجَ وَ الْآمَالَ يَا مَنْ لاَ يَحْتَاجُ إِلَى التَّفْسِيرِ وَ السُّؤَالِ ‏يَا عَالِماً بِمَا فِي صُدُورِ الْعَالَمِينَ

صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ‏

 

Allahu moj, uputi me u ovom danu na činjenje dobra, i ispuni mi u njemu potrebe i želje, o Ti Koji nemaš potrebu za molbom i objašnjenjima, o Znalče onoga što je u grudima stanovnika svijetova, i blagoslovi Muhammeda i njegovu Časnu porodicu.

Amin

 

01.10.2007.

Ramazanske dove (XVI)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ وَفِّقْنِي فِيهِ لِمُوَافَقَةِ الْأَبْرَارِ وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مُرَافَقَةَ الْأَشْرَارِ وَ آوِنِي فِيهِ بِرَحْمَتِكَ إِلَى دَارِ الْقَرَارِ بِإِلَهِيَّتِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ‏

 

Allahu moj, učini me prijateljem dobrih, a odvoji me od loših, i odredi me Svojom milošću u vječnoj kući, tako Ti Tvoje Božanstvenosti, o Gospodaru svijetova.

 

Amin

  

Lijepe DOVE
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

DOVIMO!!!

💙💚💛💜

LINKOVI

ARHIVA TEKSTOVA
 • Ako hoćeš...
 • «Allahovo spominjanje vas»
 • Bolest čisti od grijeha
 • Bajram
 • Čovjek spominje Allaha u nedaćama a zaboravlja Ga u izobilju
 • Dova
 • Dova protiv tuge i depresije
 • Dova za roditelje
 • Dova uklanja nedaće
 • Dova je najdjelotvorniji lijek
 • Dova zasnovana na nekim dobrim djelima
 • Dova Poslanika,meleka i klanjača
 • Dova i Allahova,dž.š., odredba
 • Dova
 • Da li je dozvoljeno učenje dove na maternjem jeziku na sedždi?
 • Dove protiv potistenosti...
 • Dove pred spavanje 1
 • Dove pred spavanje 2
 • Dove pred spavanje 3
 • Dova za uputu i pravost
 • Dova:Gospodaru naš,daj nam dobro na ovome svijetu a i...
 • Dova u poteškoći
 • Dova za muslimana u njegovu odsustvu
 • Dova pri kukurijekanju pijetla
 • Dova-Izgovara se radi odbacivanja šejtanskih pakosti
 • Dova zajedinštva i povezanosti
 • Dova djece male
 • Dova otklanja nedaću
 • Dova za sve nas 1
 • Dova za sve nas...2
 • Dova za sve nas...3
 • Dova u nevolji
 • Dova hazreti Sare
 • Dova ima magičan utjecaj
 • Dova je dio ramazanskog posta
 • Dove Poslanika, s.a.v.s. 1
 • Dove Poslanika, s.a.v.s. 2
 • Dove Poslanika, s.a.v.s. 3
 • Dova Isaa,a.s.
 • Dova i kader
 • Efekti zkrullaha
 • Elementi primljene dove
 • Fadileti zikrullaha
 • Fadileti izgovaranja: Subhanallah,Elhamdulillah,La ilahe illellahu,Allahu Ekber
 • Fadileti izgovaranja: (II)
 • Gospodaru moj...
 • Izgovaranje Allahovog, s.w.t., imena je ljekovito
 • Istihara namaz
 • Istihara dova
 • Kad su iskreni dovili
 • Koristi i plodovi zikrullaha
 • Koliko ti vrijediš?
 • Koristi od zikra
 • Lijepi postupci pri dovi
 • Nije lijepo upućivati dovu da se ubrza kazna na dunjaluku
 • Nije lijepo želeti smrt zbog kakve nevolje i...
 • Neke odabrane forme zikra
 • Odnos snaga dove i nevolja (iskušenja)
 • O imenima Allaha, dž.š., i o onome ko ih pobroji
 • O zikru ...(Hasan El-Benna)
 • O sedždi i njenoj vrijednosti
 • O jelu,piću i postu 1
 • O jelu,piću i postu 2
 • O jelu,piću i postu 3
 • O jelu,piću i postu 4
 • O jelu,piću i postu 5
 • O jelu,piću i postu 6
 • Okolnosti dove
 • Plodovi istigfara – traženja oprosta!?
 • Plodovi učenja dove!?
 • Prevodi ajeta Kur'ana koji direktno govore o Zikru
 • Poticanje na intezivno učenje dova
 • Pokazatelj Allahove dž.š.ljubavi
 • Prije govora (dersa)
  proučiti

 • Prije svake dove
 • Psihologija dove
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana - Zekerijja,a.s.
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana - Nuh, a.s.
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana - Sulejman, a.s.
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana –Ibrahim, a.s.
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana - Ejjub, a.s.
 • Primjeri primanja dove iz Kur'ana - Muhammed, s.a.v.s.
 • Praktične koristi od zikra
 • Poslanikove,s.a.v.s dove
 • Resul,s.a.w.s.,je učio:
 • Ramazan Mubarek Olsun
 • Svakodnevne dove i zikrovi
 • Stvari radi kojih dova biva primljena
 • Spominjanje Allaha
 • Savjeti o zikru i dovi
 • Spominjanje Allaha nema granica
 • Salavati na Muhammeda s.a.w.s.
 • Trazimo zaštitu od šejtana l.a.
 • Uči se kad nekoga obuzme sumnja u iman
 • Vrijednost dove
 • Vrijednost Junusove, a.s., dove
 • Vrijednost zikra
 • Vjerovjesnikove, a.s., dove
 • Voda pokajanja je najčistija
 • Zikr posle namaza
 • Zikr u izjavama učenjaka
 • Zanemarivanje zikra umrtvljuje srce • BROJAČ POSJETA
  846055

  Powered by Blogger.ba